O nama

Streljački savez za leteće mete Srbije

Osnovan je 1997. godine sa strateškim ciljevima:
- popularizacije i omasovljenja streljaštva na glinene golubove u zemlji i povećanja broja strelaca, posebno mladih, broja klubova-družina i kapaciteta za trening i pripreme,
- formiranja vrhunskih sportista u svim kategorijama i disciplinama
- stvaranja vlastitog sudijskog i trenerskog kadra.

U proteklom, relativno kratkom vremenu od formiranja Saveza postignuti su značajni rezultati prvenstveno na izgradnji kapaciteta u okviru „BG Sportskog centra Kovilovo“ u Beogradu koje je zbog kvaliteta opreme, uslova koje pruža strelcima ali i komplementarnih sadržaja proglašeno oficijelnim trenažnim centrom Evropske streljačke konfederacije i najboljim strelištem za leteće mete u svetu.

Realizacija zacrtanih ciljeva Saveza odvija se kroz aktivnosti na domaćem i međunarodnom planu koje su međusobno interaktivne i samo kao takve mogu dovesti do ostvarenja željenog jer unapređenje i razvoj podrazumevaju kontinuitet u radu i taktiku prilagođenu uslovima i vremenu.

Počev od 2006. godine, po završetku izgradnje i opremanja strelišta te uspešne organizacije velikih međunarodnih takmičenja, Savez je intenzivirao aktivnosti na povećanju broja strelaca, i klubova te formiranja juniorske reprezentacije zemlje. Aktivnosti se odvijaju kroz školu streljaštva namenjenu početnicima i mladima od 15 do 17 godina, ali posebna pažnja i interes su usmereni na mlade lovce. Iskustva iz sveta pokazuju da su lov i streljaštvo na leteće mete toliko interaktivni da čak i pojedine sportske federacije i u nazivu iskazuju tu bliskost i povezanost. Polazeći od tih saznanja i imajući u vidu ovu činjenicu na “BG Sportskom centru Kovilovo izgrađeno je i kompakt sporting strelište odnosno Savez je učlanjen u međunarodnu sporting federaciju (FITASC) čime je stečeno pravo organizacije velikih međunarodnih takmičenja u disciplinama Sporting, Kompakt sporting i Univerzal

Memorijal Zorana Veselinovića

U čast jednom od pionira razvoja streljaštva u našoj zemlji odlučeno je da se ubuduće II kup Srbije održava kao memorijal Zorana Veselinovića, našeg dugogodišnjeg strelca, trenera i selektora koji je preminuo 2009. godine na dan kada je trebalo da se održi utakmica II kupa Srbije".

I u kalendaru treba dodati pored II kup Srbije - Memorijal Zorana Veselinovica.

Strelište

Olimpijsko strelište BG Sportski centar Kovilovo, u Beogradu čini kompleks od ukupno 7 strelišta, od kojih su 6 namenjena olimpijskim sportovima disciplinama Trap, Dabl Trap i Skit, i Sporting kompakt strelište namenjeno treningu i obuci lovaca i policije na kome se mete se lansiraju sa 5 mašina i simuliraju zeca, prepelicu, fazana, divlju patku .

Tehnički savremeno opremljena strelišta (Matareli mašine El Fipa elektronika, sekvenceri, kamere, monitori, elektronske table za rezultate na svakom strelištu posebno kao i monitori u hotelu na kojima se prikazuju zbivanja na svakom od strelišta i prate rezultati i plasman svakog od učesnika takmičenja orjentacija strelišta na sever, u izuzetnom prirodnom ambijentu kojim su okružena, nudi vrhunske uslove, osećaj mira tako neohodnog za koncentraciju strelaca i izuzetno dobru vidljivost mete u kontrastu bujnog zelenila stogodišnje šume.

Kompleks je opremljen svim pogodnostima za strelce, službena lica i gledaoce, specijalnim trgom za proglašenje pobednika, jarbolima za zastave i uredjenim prostorima za odmor i restoranskim objektima, kao i kafeom i smeštajnim kapacitetima u Hotelu President na samom strelištu, te ostalim pratećim sadržajima u okviru multifunkcionalnog sportskog kompleksa «BG Sportski centar Kovilovo» koji na samo 12 km od centra Beograda svojim posetiocima nudi otvorene i zatvorene sportske terena za košarku, odbojku, fudbal, tenis, preko relaksacionih i trim kapaciteta do konfornog smeštaja u hotelu sa 5 * Prezident sa kongresnom salom (350 osoba), luksuzno opremljenom kristalnom dvoranom i otvorenim bazenon nalaze se i strelišta za leteće mete

Na strelištu se nalazi i prodavnica municije u kojoj se po popularnim cenama mogu naći najpopularniji brendovi municije za sve tipove oružja kao i sportska i lovačka oprema i pribor.

Aktivnosti na domaćem planu:

Takmičarski deo i strelišta, kontinuirano se radi na iznalaženju optimalnog rešenja za oficijelni takmičarski deo domaćeg programa. i njegovo unapređenje

Pri izradi kalendara takmičenja vrše se konsultacije sa federacijama susednih zemalja radi usklađivanja programa i omogućavanja učešća takmičarima na Grand Prix utakmicama.

Pokrenuta inicijativa i pokušaj ponovnog organizovanja takmičenja balkanskih zemalja pod nazivom GP Jugoistočne Evrope

Organizovan ISSF sudijski kurs rezultat koga je 15 domaćih sudija za discipline trap koji poseduju ISSF sudijsku dozvolu, čime je stvoren potencijal, koji može biti oslonac za buduća takmičenja. Učinjen je početni korak ali sada «novopečene» sudije treba da se maksimalno angažuju na sticanju međunarodnog iskustva u čemu mogu računati na punu podršku i saradnju sa Savezom.

Određivanje kriterijuma za juniore na domaćim takmičarima sa stimulativnim elementom za postizanje boljih rezultata

Aktivnosti na oceni postojećih strelišta sa željom njihove modernizacije i osposobljavanja za organizaciju takmičenja u okviru domaćeg programa i GP takmičenja. Primer modernizovanog strelišta u Staroj Pazovi i trajnog poveravanja organizacije Otvorenog prvenstva Vojvodine. Ova oblast zahteva posebnu pažnju i unapređenje u narednom periodu posebno zbog animiranja i uključivanja mladih sa svih regiona u kojima lokalni klubovi moraju uzeti aktivno učešće i približiti, bar kroz pojedinačne mašine (višesmerni trap ili amerikan trap mašine), ove discipline potencijalnim strelcima

Promocija streljaštva

Medijsko predstavljanje .na televiziji i u sredstvima informisanja, pri čemu posebno treba naglasiti angažman i pomoć SOS kanala koji je promociju naših takmičenja vršio kroz najave i reportaže, emisije Lov i ribolov čije specijalne emisije posvećene pojedinim takmičenjima se emituju na RTS-u kao nacionalnom TV kanalu. Posebno veliku stručnu pomoć imali smo kroz saradnju sa Sportskim žurnalom i Radio Beogradom.

Izdavanja godišnjaka Saveza

Postavljanje websajta Saveza sa aktuelnim informacijama o događanjima i sa linkovima prema ISSF-u, ESC-u, ADAS-u

Velika takmičenja oglašavaju se i najavljuju na bilbordima u Beogradu i regionalnim centrima što nesumnjivo doprinosi popularizaciji streljaštva

Aktivnosti na međunarodnom planu

Organizacija međunarodnih ISSF, ESC i GP takmičenja

Zahvaljujući kapacitetima Olimpijskog strelišta „BG Sportski centar Kovilovo“ Beogradu odnosno našem Savezu i zemlji poverena je organizacija sledećih velikih međunarodnih takmičenja i to:

Evropskog prvenstva 2005 u svim disciplinama

Svetskog kupa 2005 u disciplinama letećih meta

Finala Svetskog kupa 2007 u disciplinama letećih meta

Svetskog kupa 2008 u disciplinama letećih meta

Svake godine organizovano je i nekoliko međunarodnih GP takmičenja od kojih se po brojnosti učesnika izdvajaju GP Beograd karakterističan po fondu nagrada, sada već tradicionalno takmičenje na kraju sezone kao i GP Kup Evrope takmičenje koje se vrednuje pri rangiranju evropskih strelaca.

Dosadašnje organizacije svih navedenih takmičenja ocenjene su veoma uspešnim, ne samo od učesnika nego i od međunarodnih institucija i zvaničnika. U proteklom periodu dobili smo i i finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta za organizaciju velikih takmičenja što je dokaz da je u organizaciji istih prepoznat i širi društveni interes.